Het tiny house van

EstherTiny living big

Hi allemaal, ik ben Esther van Egmond, 39 jaar en woon sinds december 2021 op de Duinvallei in Katwijk. Het begon allemaal met een overnachting bij vrienden in Zwolle. Ik was net terug in Nederland na tien jaar in het buitenland te hebben gewoond. Mijn vrienden waren bezig met het realiseren van een tiny house community in de provincie Overijssel. “Tiny houses?,” vroeg ik nieuwsgierig, “wat moet ik mij daarbij voorstellen?”. Het klonk als muziek in de oren: off-grid leven, meer buiten-zijn, samenhorigheid, minder spullen, meer geluksgevoel. En zo werd het zaadje geplant. 


Niet veel later, toen ik terugkeerde naar Rijnsburg waar mijn leventje en dat van ouders/grootouders ooit begon, fietste ik over de Zanderij in Katwijk. Mijn blik werd gevangen door kleine huisjes aan het fietspad. Het zag er knus en uitnodigend uit. Was dit waar mijn Zwolse vrienden zo enthousiast over hadden gepraat? Tiny houses? En kon het nog beter dan dat er een community in Katwijk bestond, dichtbij de duinen en de zee? Het antwoord werd drie keer ‘ ja’!


Nadat ik koffie had gedronken met de oprichters van de Duinvallei wist ik het 200% zeker. Dit wilde ik ook!!! Maar waar te beginnen? Want je kunt wel een tiny house laten bouwen maar waar zet je hem (legaal) neer? Er volgde een lange zoektocht. Soms leek mijn droom zo ver weg, en soms kwam er een lichtpuntje en leek het weer dichterbij. Ondertussen bleef ik contact houden met de Duinvallei community: ik bezocht de koffie-uurtjes, vroeg bewoners de oren van de kop, hielp op een druilerige dag mee met het planten van bomen en leerde het grappige spel Drawful 2 kennen. Bijzonder was dat ik mij vanaf het moment dat ik voet op Duinvalleise grond zette, volledig thuis voelde en de wens uitsprak hier te mogen wonen. Lang verhaal kort: er kwam een prachtig huisje vrij en ik werd uitgekozen om dit huisje te kopen. Zo geschiedde!


De verhuizing ging snel want tja…veel past er niet in een huisje van 6 bij 2,5m! Bovendien was ik al gewend om met weinig spullen te leven door mijn reizen en internationale verhuizingen.  Ik betrok het huisje op 12 december en een paar weken later, op tweede kerstdag, maakte ik voor het eerst mee dat mijn waterleidingen bevroren. De realisatie kwam pas ‘s ochtends vroeg (te laat dus) en ik had geen extra water getapt de avond ervoor. Ik had verder de hoofdverantwoording voor de kippen maar ook hun water was bevroren. What to do??? Opeens bedacht ik mij dat er nog water in mijn kruik zat. Bij gebrek aan beter dit opgewarmd en over het water van de kippen heen gegoten zodat het ijs begon te breken en ze in ieder geval konden drinken. Probleem nummer 1 uit de weg geholpen! Maar nu ik zelf nog….Gelukkig stond er in de koelkast nog een 0.0 biertje en aangezien het toch een beetje kerst was heb ik dit bij mijn ontbijt opgedronken. Proost! Op mijn eerste trouble-shooting in a Tiny house! 


Oudejaarsnacht vierde ik in de Duinvallei met een aantal medebewoners. Ik keek terug op het jaar 2021 en was dankbaar voor de weg die ik had afgelegd. In het kleinste huisje had ik het grootste geluk gevonden. Een nieuw avontuur maar dan op eigen bodem :) 


En een avontuur is het zeker; nooit eerder leefde ik zelfvoorzienend. Wel had ik ervaring met minimalisme. Daarnaast wist ik dat ik mij prima kan aanpassen en ben een echt buitenmens. Het wonen in een tiny house bevalt mij heel goed en ik ben vooral ontzettend blij dat ik deze ervaring mag delen met lieve buren om mij heen. De combinatie van vrijheid maar ook leven in verbondenheid met anderen is voor mij ideaal. 2021 -2022 © Tiny Houses Duinvallei

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies.