TINY HOUSES DUINVALLEI

Ons initiatief 

vandaag de dag en een stukje historie

Acht tiny houses, bewoond door veertien mensen. Sinds 2018 staat het eerste huis op het terrein, nummer 3. Nu is dat het huis van Bianca en Fabienne. Voorheen van Chris, Annemiek en Luca: de initiatiefnemers van het project, die inmiddels ergens anders hun licht laten schijnen. De jongste bewoner is tiener, de oudste veertiger. Een jong gezelschap dus met volle, gevarieerde levens, een grenzeloze slagkracht en realistisch idealisme. 

Samen onderhouden

Een klein dorp vormen we met elkaar. Een dorp waarin we leven met de natuur, zo duurzaam mogelijk. Ieder op zijn eigen manier. Zo zorgen we voor vijf kippen, een haan, twee konijnen, drie katten en een hond. Onderhouden we onze tuin en moestuin. Helpen we elkaar met het onderhouden van onze huizen. En betrekken we de buurt bij wat we hier doen.


Koffieuurtjes

Ons dagelijkse leven is niet geheel anders dan dat van mensen in ‘gewone’ huizen. Alleen hebben wij een poepemmer om in de compostbak te storten, moeten wat beter letten op ons watergebruik (we zijn afhankelijk van regenwater) en moeten wat vaker stofzuiger. Verder hebben we tweewekelijkse overleggen waarin we vooral bespreken wat er nodig is op het terrein. Bijvoorbeeld: dat de plastic container bijna vol zit en geleegd moet worden of dat er een slot op de kas moet komen om hangjongeren buiten te houden.

Koningsdag 2021 - Koffie en ‘crownies’ voor de buurt

Community leven

En hoe is het dan om in een community te leven? Heel gezellig. We hebben veel geluk met de groep die we hier hebben. Niet dat in het verleden altijd alles paais en vree was (al doende leert men), maar inmiddels heeft een groep lieve, proactieve, eigengereide mensen elkaar gevonden. We eten niet als groep samen, we gaan ook niet dagelijks bij elkaar op de koffie. De vaste afspraken die we hebben, zijn vooral bedoeld voor het terrein en de buurt. Op sociaal gebied ontstaat er wat er ontstaat. Wel zo ontspannen.


Een stukje historie

(in den beginne beschreven door Marjolein Jonker)

Stel: je hebt als gemeente een stuk grond van 10 hectare in bezit, waar op een zeker moment de N206 naartoe verlegd moet worden. Maar door gebrek aan financiering zal dat de komende tien jaar nog niet gebeuren. Wat doe je dan in de tussentijd met die grond? Die geef je terug aan de samenleving, zodat de gemeenschap zelf kan beslissen wat er in die tijd mee gebeurt. Dat is wat de gemeente Katwijk heeft gedaan met de Duinvallei, iedereen met een leuk plan kon dit indienen en een van de gekozen initiatieven is het Tiny House village van Christian van Tol. 


Voor het zover was dat de eerste bewoners hun huisje mochten plaatsen, moest er wat werk verzet worden. Wijkregisseur Ton den Butter van de gemeente Katwijk vertelt met plezier over het omvangrijke project: “Alle initiatieven die zijn ingediend door lokale organisaties en bewoners moesten getoetst worden aan een kader dat de gemeente heeft opgesteld en beoordeeld worden door een ‘Q team’. Dit Quality team is samengesteld uit bewoners en vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven uit de omgeving. Denk aan verenigingen, scholen, natuur & milieu organisaties, lokale ondernemers, bewoners et cetera. De gemeente heeft zich minimaal met de invulling van het project bemoeid en heeft vooral een faciliterende rol aangenomen. Kijk, dat is participatie!

Het Q team mocht zelf bepalen hoe ze de inzendingen gingen beoordelen. Er moest een selectie van haalbare initiatieven gemaakt en aan het college gepresenteerd worden. Er werd een grote tent in het gebied gezet waar de ideeën tijdens een bijeenkomst gepresenteerd werden, er was een website waar men informatie kon vinden. Uiteindelijk zijn er tussen de twintig en dertig initiatieven geselecteerd die door middel van pitches om een plekje in de Duinvallei streden. Daarvan bleven er negen initiatieven over die op genoeg draagvlak in de gemeenschap konden rekenen en een degelijk businessplan konden overleggen. In juli 2017 besloot het college van B&W op advies van het Q team welke initiatieven uitgevoerd mochten worden. Naast het Tiny House project mochten onder andere een biologische tuinderij, imkerij en een duintuintjes initiatief (volkstuintjes, maar dan in de duinen) zich tot de gelukkige winnaars rekenen.

Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Er moeten overeenkomsten worden getekend en  omgevingsvergunningen worden aangevraagd. Voor de ambtenaar vergunningen is het geen makkelijke opgave geweest. Tiny houses vergunnen vraagt om denken in mogelijkheden en de randjes van de regelgeving opzoeken. Uiteindelijk was dat de grootste uitdaging, vertelt Ton. Om de kansen op succes te vergroten voor vergunning van alle winnende initiatieven hebben zij de collega’s al vroeg in het project betrokken. Ze hebben goed uitgelegd wat de bedoeling is en hen gevraagd een flexibele houding aan te nemen. De tiny houses moesten een omgevingsvergunning krijgen waarbij ze getoetst werden aan het Bouwbesluit, daarvoor werd bijvoorbeeld gekeken naar de eisen voor woonboten en woonwagens. De tijdelijkheid van het project gaf ruimte om flexibel te zijn in de vergunningsverlening. Er moest daarbij een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan komen. Het is gelukt: in april 2018 stond het eerste Tiny House in Katwijk, dat van Christian van Tol en zijn partner.

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker