NATUUR EN DIEREN
Alles groeit en bloeit
Geplaatst op 13 september 2022 door Janine
We gaan langzaam richting de herfst van 2022. Ons terrein heeft een hete zomer achter de rug waarin erg weinig regen is gevallen. Toch is het gelukt om onze gezamenlijke tuin nog verder te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten.
Bijna alle bomen die we vorig jaar hebben geplant zijn aangeslagen en zorgen voor heerlijke schaduwrijke plekjes in de tuin. Sommige bomen hadden een beetje hulp van ons nodig. Zo hebben we een boom verplaatst die slecht wortelde en een gedeeltelijk omgewaaide boom weer rechtop gezet en gestut. Onze appelbomen hebben we op een gegeven moment moeten redden van de rupsen van de appelstippelmot. Dat is gelukt, want er groeien nu veel mooie appels aan de bomen, bijna klaar voor oogst.
In het voorjaar hebben we in onze kas vooral veel bloemen gezaaid en wat minder ingezet op groenten. De kas vulde zich al snel met plantjes die we vervolgens hebben verspeend en verpot. In mei hebben meer dan 100 plantjes een plekje gekregen in de tuin; cosmea, malva, strobloem, korenbloemen, lupine en zinnia. Maar ook sla, bonen, mais en kool. In juni kwamen de eerste bloemen in bloei en nu in september genieten we nog steeds van de bloeiende cosmea en strobloemen. De oogsttijd is begonnen en dat geldt niet alleen voor onze groenten en het fruit; ook bloemzaden worden verzameld en gelabeld, zodat we komend voorjaar weer in de kas aan de slag kunnen.
We hebben onze tuin ingedeeld in verschillende groene onderdelen met elk een eigen taak en karakter. De hoek met de moestuin is uitgebreid met een bloemenpluktuin, waar naast door ons gekweekte bloemen ook dahlia’s zijn geplant. Op meer plekken op het terrein hebben dahlia’s een plekje gekregen, ze zorgen voor veel kleuren en hebben prachtige diverse vormen. Tegenover de kas is een fruitpluktuin gerealiseerd. Hierin staan frambozen, zwarte bessen en aardbeien rondom twee loquatboompjes, die helaas dit jaar nog geen vrucht hebben gegeven. Hopelijk zijn ze volgend jaar goed genoeg geaard om hun bijdrage te kunnen leveren. In de borders rond het deelerf en de parkeerplaats zijn dit jaar verschillende inheemse planten aangeplant. Egelantierstruikjes hebben een plekje gekregen tussen kornoelje en sleedoorn en het dak van de deelschuur is voorzien van een sedumlaag. Uit de vermeerdering van planten die al op ons terrein groeien zijn borders gevuld met margrieten, moerasbloem en duizendschoon. Rond het helofietenfilter van het deelerf bloeit nu munt en hemelsleutel tussen gestekte vlinderstruiken en lavatera. De planten hebben dit jaar hun plekje ingenomen en mogen volgend voorjaar de ruimte krijgen om nog groter te worden. In deze “inheemse” borders hebben bloeiende (on)kruiden dit jaar de kans gekregen om te groeien en te bloeien. Soms moet hier toch wat van worden gewied om te zorgen dat nieuwe aanplant goed aanslaat, maar het resultaat ziet er erg natuurlijk uit.
Het is niet allemaal paradijselijk in de Tiny Houses Duinvallei tuin. De wilde braam woekert onze tuin in en geeft helaas maar weinig bramen aan die nieuwe takken. Langs het water geeft deze struik wel vrucht en kunnen we met een bootje erlangs om bramen te plukken. De braam is hier waarschijnlijk al decennia (zo niet eeuwen) aanwezig en we moeten onze planten beschermen tegen zijn stekelige takken. Ook de brandnetel is een plant die ons terrein op veel plekken komt bezoeken en het verwijderen ervan is geen prettig klusje.
Het tuinieren is een belangrijke taak voor ons allemaal. We willen allemaal in mooi groen wonen en buurtbewoners een mooi parkje bieden om te wandelen of picknicken. Nu onze tuin helemaal is ingericht kunnen we makkelijker de taken voor onderhoud verdelen. De tuin direct rond ons huisje is onze primaire tuintaak; water geven, onkruid wieden en maaien doen we op gezette tijden en laten we niet versloffen. Zo worden alle bloembakken bijgehouden, gras uit de borders gehouden en krijgt alles op tijd water.
Water heeft een vaste plek gekregen in onze tuin. De twee vijvers die we voorgaande jaren hebben aangelegd zijn nu mooi begroeid met planten zowel boven als onder water. Kikkers hebben er hun thuis gevonden en de koele waterplekken beschermen de omliggende planten tegen hitte. Dat ons terrein lang een sloot ligt maakt het voor ons heel gemakkelijk om de tuin in droge tijden te bewateren. We hebben op verschillende plekken pompen in de sloot liggen en kunnen daarmee inmiddels het hele terrein bereiken. Door de grond vochtig te houden is voedsel gemakkelijker te vinden voor vogels en blijft de bodem vol van leven.
Ondanks de droogte van 2022 is onze tuin een ware groene oase. Dit doet niet alleen ons als bewoners goed, maar ook vlinders, bijen, vogels en kikkers zijn ons terrein als hun habitat gaan beschouwen. Iets om trots op te zijn en belangrijk om de kennis die we opdoen omtrent biodiversiteit te delen met wie het maar wil horen.
© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei | Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.
Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.
Weggooien
Lekker