BEWUST LEVEN

Een circulaire economie

Geplaatst op 25 februari 2023 door Janine

In de week van de circulaire economie (6 t/m 11 februari) hebben we in onze community aandacht besteed aan de vraag hoe we afval kunnen verminderen. In de kas hebben we tijdens een workshop kledingreparatie gediscussieerd over manieren om mee te werken aan een afvalvrije wereld. We denken na over onze rol als consument en geven elkaar tips en adviezen met voorbeelden uit ons dagelijks leven.

REFUSE

De allereerste stap die je zet om afval te voorkomen is het weigeren van dingen die je niet nodig hebt. Zo kun je kiezen voor boodschappen zonder verpakking, je weigert dan het plastic wat je niet nodig hebt om het product te gebruiken. Ook kun je denken aan het weigeren te kopen van producten waarin grondstoffen zitten verwerkt die bij de winning schade toebrengen aan onze planeet. Hierbij komt de gedachte op aan wat je nou echt eigenlijk nodig hebt om een comfortabel leven te hebben. Bewust kiezen voor wat je wel wil en wat je niet hoeft. Tijdens de workshop spraken we onze afkeer uit van fast fashion, goedkope kledingstukken die niet lang meegaan en dus snel op de afvalhoop “verdwijnen”. 


RETHINK

In onze community denken we na over hoe we onze samenleving opnieuw kunnen uitvinden. We stappen weg van individueel consumentisme naar een deelgemeenschap waar we samen gebruik maken van producten.

KLIK HIER om de poster vergroten en/of te downloaden.

REDUCE

Afval verminderen kan als consument vooral door het maken van de juiste keuzes. Veel van het afval dat we produceren is verpakkingsmateriaal, plastic waar je niet om vraagt maar er wel gewoon bijkrijgt. Ook kun je kiezen voor producten die minder grondstoffen verbruiken. Producten die van ver moeten komen verbruiken veel fossiele brandstoffen tijdens transport. Dus even op het label kijken waar de druiven vandaan komen en ze dan misschien maar niet kopen als blijkt dat deze zijn geplukt in Peru. 


REUSE

Online zijn Vinted en Marktplaats goede voorbeelden van het opnieuw gebruiken van spullen. Van iets dat iemand niet meer gebruikt, kan een volgende eigenaar veel nut hebben. In onze community is tweedehands heel normaal en brengen we geregeld een bezoek aan de kringloopwinkel in de wijk waar het geld dat we uitgeven ook nog eens naar een goed doel gaat. Kleding wordt geruild binnen een kennissenkring of met een kledingketting. Het is fijn om te zien dat tweedehands steeds normaler wordt in de samenleving, en niet alleen in onze kleine woongemeenschap.


REPAIR

Het repareren van dingen die kapot zijn is een goede manier om te voorkomen dat iets afval wordt. Het delen van kennis en vaardigheden staat hierbij centraal; leren hoe je iets kunt fiksen kun je weer doorgeven aan een ander.. Het is jammer dat er in het onderwijs weinig aandacht meer wordt besteed aan traditionele handvaardigheden, veel mensen beginnen niet meer aan reparatie omdat ze denken dat ze dit niet kunnen. We ontdekken tijdens de workshop kledingreparatie hoe gezellig het is als je samen aan het klussen bent. Het inspireert ons om meer van onze kennis met elkaar te delen en op zoek te gaan naar mensen die ons meer kunnen leren. 

REPURPOSE

In het kader van onze kledingreparatie workshop komen er ideeën boven om afgedankte kleding (die niet meer te repareren is) een nieuw doel te geven. De versleten sok is niet meer te repareren, maar je kan er haarelastiekjes van knippen. Een katoenen kledingstuk kan worden verknipt tot snoetenpoetsers. Het is een leuke activiteit om te brainstormen over nieuwe doelen voor afgedankte producten; de creativiteit borrelt lekker op. Het geven van een nieuw doel aan iets is makkelijker als je het bespreekt in een groep, anderen opperen ideeën waar jezelf nog niet aan had gedacht. 

RECYCLE

Als alle bovenstaande R-en zijn onderzocht en niet toepasbaar zijn dan zal afval opnieuw de cyclus in moeten. Dat wil zeggen dat het rondje is gemaakt en we weer uitkomen bij dat waar het allemaal mee begon: de grondstof. Veel producten zijn ontstaan uit het samenbrengen van verschillende grondstoffen die niet gemakkelijk weer uit elkaar te halen zijn. Als het wel lukt kost het vaak ook nog veel energie. 

De workshop leverde niet alleen gerepareerde kleding op, maar ook het besef dat recycling niet ons doel moet zijn. Alle stappen die daaraan vooraf gaan moeten onderdeel worden van onze normen en waarden en we moeten actief onze kennis delen om te komen tot een wereld zonder afval. 

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker