BEWUST LEVEN
Elke druppel telt
4 oktober 2021
Geplaatst op 09 juli 2023 door Steven
Als bewoners van een tiny house met een groene, natuurlijke tuin merken we dat de extremen tussen natte en droge periodes steeds groter worden. De dorre plantsoenen in de omgeving en de data van het KNMI bevestigen dit alleen maar. Waar de regen in januari, maart en april nog met bakken uit de hemel viel, is er in Katwijk sinds 12 mei nauwelijks een druppel serieuze neerslag gevallen, op een enkele dag na waarop ‘slechts’ 7,5 mm werd gemeten. Deze bui was bij lange na niet genoeg om de aanhoudende droogte te verlichten.
In tegenstelling tot betegelde tuinen, waar de droogte nauwelijks opvalt, staan ik en mijn buren voor de uitdaging om onze leefomgeving groeiend en bloeiend te houden. Elke week besteden we dan ook heel wat uren aan het bewateren van de tuin. Gelukkig maken we hiervoor dankbaar gebruik van de Zandsloot naast het terrein. In de basis zijn we namelijk afhankelijk van regenwater voor onze drinkwatervoorziening, waardoor we dit niet zomaar aan de tuin kunnen geven. De aanhoudende droogte laat ons elke dag weer de waarde van elke druppel water inzien.
Het is goed om te beseffen dat je als bewoner met een reguliere drinkwateraansluiting eigenlijk niet anders bent. Je deelt alleen jouw wateropslag met miljoenen andere mensen en daardoor lijkt de voorraad heel groot. Maar onze zoetwatervoorraad is verre van oneindig en de toenemende extremen in het weer leggen een grote druk op deze kostbare bron. Het is hoog tijd om duurzamer met water om te gaan.
Een regenton neerzetten is een simpele manier om tuinen te bewateren zonder drinkwater te verbruiken. Ook bewust omgaan met kraanwater vanuit je eigen woning is essentieel, maar het is het belangrijk om te beseffen dat je op veel meer manieren invloed hebt op het behoud van ons zoetwater. Zo bespaar je bijvoorbeeld met het verruilen van één hamburger voor een plantaardig alternatief al zo’n 2000 liter, misschien niet direct op je eigen watermeter, maar wel elders vanuit de Nederlandse zoetwatervoorziening.
Daarnaast vind ik het jammer dat we op het gebied van duurzaamheid nog te weinig aandacht besteden aan het lokaal opvangen, filteren en gebruiken van regenwater. Hoewel het financieel misschien niet zo aantrekkelijk is als je eigen energie opwekken, moeten we de intrinsieke waarde van water niet uit het oog verliezen.
Uit eigen ervaring weet ik dat met een eenvoudig zuiveringssysteem regenwater opvangen en filteren voor diverse doeleinden zelfs helemaal niet zo moeilijk is. Bij bijvoorbeeld nieuw te bouwen huizen zouden toiletten kunnen worden aangesloten op individuele of lokale regentanks. Dit zou duizenden liters hoogwaardig drinkwater besparen en bovendien voorkomen dat riolen tijdens stortbuien overbelast raken.
Wil je inspiratie opdoen over het gebruik van regenwater in je eigen woning? Kom dan eens een bakkie doen (van gezuiverd regenwater) tijdens ons Koffiebuurtje op iedere eerste zaterdag van de maand tussen 11.00-13.00 uur.
PS. Klagen over het weer is zó 2022. Omarm die regenbui en gun de natuur die broodnodige plens water, zelfs als je daardoor je middagje bakken en braden op het Kattukse strand moet overslaan. Het is het waard!
© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei | Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.
Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.
Weggooien
Lekker