COMMUNITY LEVEN

Een sociaal experiment

Geplaatst op 3 februari 2023 door Esther

Je zult het niet altijd zeggen maar de mens is een sociaal dier. We hebben elkaar nodig voor onze overleving. Vroeger leefde we in communes, kleine gemeenschappen waarin de sociale cohesie groot was. Ondere andere door de industrialisatie en technologische vooruitgang zijn we minder op elkaar aangewezen. Het is vaak pas onder exceptionele omstandigheden dat de mens weer gaat koersen op zijn innerlijke instinct. Kijk maar naar de corona-crisis, ongeacht hoe je hier in stond qua mening, was het ook een periode van creativiteit en verbondenheid. Van elkaar stimuleren om te sporten met wc-rollen tot aan bordjes eten voor de eenzame buurvrouw. 

Binnen de tiny house community Duinvallei zijn we niet alleen pioniers op het gebied van off-grid leven en ecologie. We streven er ook naar om een sociaal project op te zetten en verbonden te zijn met elkaar en onze naaste omgeving. Dit houdt in dat we regelmatig met elkaar eten, spelletjesavonden organiseren, naar de film gaan of elkaar spontaan opzoeken.

De vloer is lava spelen tijdens ‘De Leukste Dag van het Jaar’

Ook vinden we het belangrijk dat de buurt ons weet te vinden en op de hoogte is van wat wij proberen uit te dragen. Daarom is er elke maand een koffie-buurtje en was er afgelopen kerst een gratis kerstborrel speciaal voor mensen uit de buurt. Daarnaast is ons terrein openbaar. Regelmatig spelen er kinderen, lopen er mensen langs met hun trouwe viervoeter of komen geïnteresseerde een kopje koffie drinken in onze kas.

Een community vormen is niet altijd makkelijk: iedereen heeft zijn eigen verlangens, behoeften en waarden/normen. Daarom spreken we ook regelmatig af om elkaar de ruimte te geven eventuele onvrede te uiten, hulp te vragen of om elkaar scherp te houden. We hebben respect voor elkaars zienswijze en proberen er met elkaar uit te komen. Het is ook bijzonder hoe goed je elkaar leert kennen door bijvoorbeeld in de tuin te werken, samen een bankje in elkaar te timmeren of door soms gewoonweg een kopje koffie te drinken op de veranda. 

Inspanning is hierbij net zo belangrijk als ontspanning. We hebben vaak de meest filosofische, diepgaande gesprekken onder het planten van de zaden in de moestuin. Door de tijd te nemen naar elkaar te luisteren en aandacht te geven aan datgene wat er leeft in ons, komen we steeds een stukje verder in onze ontwikkeling. 


Natuurlijk wordt er ook regelmatig gelachen en zingen we bijvoorbeeld slechte imitaties van The Beatles rond het kampvuur. Zo zittend onder de heldere sterrenhemel voelen we ons ontzettend dankbaar dat we deel uit mogen maken van zo’n uniek project en zo’n bijzondere groep mensen. 

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker