HET TINY HOUSE VAN

Steven en Leanne

Kleiner en bewuster wonen, meer overzicht, meer vrijheid, meer contact


Hoi! Wij zijn Steven en Leanne en we wonen in tiny house nummer 7. Of nou ja, wel het grootste tiny house binnen Tiny houses Duinvallei. Hij wordt daarom ook wel eens de tiny villa genoemd 😜

Ons huis is 3 meter breed en 9,5 meter lang. Het staat net als alle andere huisjes op wielen, maar we hebben wel een trailer op maat laten bouwen voor ons huis, zodat we zeker wisten dat het allemaal stevig zou worden en het gewicht geen probleem meer zou zijn. Ondanks dat deze trailer wel 3x de prijs was van ‘standaard’ tiny house trailer, zijn we nog steeds erg blij met deze keuze. Omdat we 3 meter breed zijn i.p.v. 2,55 (standaard maat van een aanhangwagen), mogen we alleen achter een traktor met max. 25km per uur vervoerd worden. Is dat een nadeel? Wij vinden dat niet perse, dan wordt er alleen maar langzamer / voorzichtiger mee gereden ;) Als hij toch nog eens een eind vervoerd zou moeten worden, kan hij altijd nog op een dieplader.

Voordat we tiny woonden hadden we een ‘normaal’ huis van 93m2. Hoewel dit een prachtig huis was en op zich niets mis mee, waren we hier op den duur toch niet zo heel gelukkig meer. 

We kwamen er achter dat we het veel te groot voor onszelf vonden en te onoverzichtelijk, we wilden graag socialer wonen en meer verduurzamen wat door de VvE wel wat lastig werd. Daarnaast verlangden we naar meer vrijheid, in plaats van de druk voelen van geld moeten verdienen om een dure hypotheek te betalen en alle spullen om je grote huis mee vol te stoppen.

Toen we net in dat koophuis woonden vonden het prima om elke maand een groot deel van ons inkomen in de hypotheek te stoppen, want je had nou eenmaal net je droomhuis gekocht en dan doe je dat met liefde. Maar zodra we erachter kwamen dat dat huis toch niet iets was waar we echt gelukkig van werden, veranderde dat gevoel toch wel heel erg. Natuurlijk kost wonen en leven nou eenmaal geld, daar kom je niet onderuit, maar tegenwoordig worden we zo opgegroeid met het idee van hoger, groter en meer is beter, dat het lijkt alsof het raar is als je liever verlangt naar minder. Minder inkomen, minder werken, minder spullen, een minder groot huis.


Wij kwamen erachter dat het ook anders kon, door kleiner en duurzamer te wonen, een huisje te realiseren dat volledig bij ons zou passen, met leuke buren om ons heen en spullen die me met elkaar konden delen. Daarnaast vinden we het fantastisch dat het zo’n creatief project is waar we eigenlijk gewoon mogen ‘proberen’. Je eigen stroom opwekken, drinkwater zuiveren, zelf een park en de voorzieningen aanleggen; Je knutselt met je buren aan je eigen woonomgeving en dat maakt het dagelijks leven nooit saai.


Omdat we niet genoeg tijd en daarnaast ook geen ervaring hadden met timmeren, hebben we dit uitbesteed aan Ties Bosman van Your Tiny House. We hebben ons huisje in de basis zelf ontworpen, maar Ties heeft het ontwerp gefinetuned en hij heeft, samen met zijn zwager Frans, ons goed geadviseerd over alle andere onderwerpen waar we mee te maken zouden krijgen, denk aan de off-grid watervoorziening en de plek van stopcontacten en licht.

Een aantal dingen wilden wij heel graag in ons tiny house gerealiseerd zien. Het belangrijkste was voor ons dat we zouden kunnen staan in de slaapkamer. We wilden ook graag een ‘voordeur’ met garderobekast, een goede zitbank, een eettafel met stoelen, een ruime keuken en een (opklap)bureau (waar plek zou zijn voor een vaste computer). Best een waslijst aan eisen als je het zo ziet. Maar eigenlijk is alles gelukt en nog meer dan dat! Je kunt een klein huis zo efficiënt indelen, dat je er echt meer mee kunt dan je misschien in eerste instantie denkt. We hebben daarnaast dus nog ruimte gevonden voor een recycledouche (dat was qua hoogte even puzzelen) een logeerbed, een grote televisie in de slaapkamer en ruimte voor de off-grid installaties onder de slaapkamer. Inmiddels hebben we zelfs een mini vaatwassertje. 

Wij merken dat veel mensen die niet goed weten wat een tiny house is, denken dat je een beetje aan het kamperen bent maar dat is echt totaal niet de ervaring die wij hebben 😅


Omdat we qua stijl houden van een combinatie tussen de warmte van hout en modern, zijn onze muren strak afgewerkt met vliesbehang en geschilderd. Dat voelde voor ons het meest ‘af’, maar zo heeft iedereen natuurlijk zijn eigen smaak 😀 

Daarnaast maken we dan nog heel veel gebruik van warme houttinten, veel plantjes en een aantal wandjes hebben we beplakt met lichtgewicht panelen met de look van feel van steen. 

Door middel van gezellige spotjes en ambilights kunnen we ons huisje in de zomer denkbeeldig wat afkoelen door middel van blauw licht. In de winter kunnen we het juist warmer en knusser laten aanvoelen door een warme verlichtingskleur te gebruiken (Leanne zet het altijd roze/rood maar dat mag niet van Steven, want dan zegt ‘ie dat er dan straks allemaal vreemde mannen voor de deur staan🤔).


We krijgen erg veel vragen over de manier waarop we ons huis verwarmen en of wij dit aanraden. Daarin willen we eerlijk zijn. We vonden het erg belangrijk om ons huis te verwarmen zonder iets te hoeven verbranden en daarom hebben we gekozen voor een warmtepomp en vloerverwarming. De vloerverwarming vinden we erg fijn, het is comforatabel, je hebt een thermostaat en het scheelt ruimte in je woonkamer. Je moet wel rekening houden met een plekje voor het watervat, als je vloerverwarming hebt dat op warmwater werkt. Belangrijk is ook dat je goed isoleert. Wij hebben voor ons huisje een warmteverliesberekening laten doen en deze voldoet aan de isolatiewaarden van de huidige bouwregels. Het is goed om daar dus naar te kijken als je voor een lage temperatuurverwarming kiest. Een goed brandende houtkachel is een hittekanon, maar onze vloerverwarming is maar 30-35 graden en met een te lage isolatiewaarde kan het zijn dat je huisje niet voldoende opwarmt.


De warmtepomp zelf zijn we minder enthousiast over, omdat het nog behoorlijk veel elektriciteit verbruik. In elk geval meer dan in het boekje beschreven staat en hoe het aan ons werd voorgelicht. Onze warmtepomp maakt gebruik van thermodynamische panelen die op de veranda zijn gemonteerd en warmte moeten onttrekken uit de omgeving. Maar met name als het vriest doen ze hun werk niet meer zo heel goed. Uiteindelijk is dit soort warmtepomp ook nog niet zo heel erg bekend in Nederland en komt het er op neer dat het vooral geschikt is voor in het zachtere mediterrane klimaat.


Laat je er vooral niet van weerhouden om misschien voor een soortgelijke optie te gaan en toch voor elektrisch te kiezen, maar hou er rekening mee dat off-grid qua elektriciteit dan niet mogelijk is. Je moet dus de beschikking hebben over een elektriciteitsaansluiting. Omdat het stroomverbruik dus tegenviel, hebben wij zelf een elektriciteitsaansluiting aangelegd op het terrein (daarover kun je meer lezen op deze blog). Inmiddels zijn we dus niet meer off-grid, maar wel energieneutraal omdat we nu ook terugleveren. Dat vinden we verder ook een mooi iets, voor ons is off-grid zijn niet perse duurzamer en alsnog gebruiken we veel minder stroom dan een groot woonhuis dat elektrisch verwarmt. Je hebt immers een veel kleiner oppervlakte dat je wilt verwarmen en dat is sowieso al duurzamer.

Buiten dat dit wat tegenviel, is ons tiny house voor ons echt een droomhuisje en we wonen er nu sinds 2019 met veel plezier.  Je weet natuurlijk niet hoe het leven loopt, maar we denken dat we niet snel uit onszelf, als het niet hoeft, terug zouden gaan naar een gewone ‘stenen straat’. De vrijheid hier, de creativiteit, de geweldige tuin, het duurzaamheidsaspect en de ontzettend leuke community, we hopen dat we daar nog heel wat jaren van mogen genieten en nog vele mooie dingen kunnen realiseren hier of in de toekomst op een andere standplaats.

Als je meer wilt weten over ons Tiny house, bezoek dan ook onze eigen website tinyxl.nl of klik hier!

Deze website hebben we helaas door tijdgebrek niet echt meer geüpdatet, maar er staan wel interessante blogs op over het proces en de ontwikkeling van de trailer op maat.

Voor vragen mag je ons ook altijd een berichtje sturen 😄 Hiervoor kan je het contactformulier gebruiken.

Bekijk ons foto-album:

Kerst in de woonkamer!

Op de vide is een logeerbed, een kattenslaapplaats en een ‘mini drukkerij’ zoals Leanne het zelf noemt., ter grootte van ± 0,15m3. Hier heeft Leanne een printer, een snijmachine en bewaart ze er verder allerlei creatieve snuisterijen zoals papier, kleurpotloden, verf, lijm, etc.

Onze slaapkamer is knus en gezellig. In onze slaapkamer kun je rechtop staan :)

Een hete zomerse dag. Hou de deuren dan juist maar dicht…

In de loods bij Ties. Even een verfje hier en daar. Het was echt tof om het proces van zo dichtbij te volgen.

Dit was het enige moment dat we rechtop hebben kunnen staan op de vide ;)

Trotse Leanne: “Kan hij al mee naar de Duinvallei, Ties?”

Met de traktor de weg op… één van de spannendste momenten…

Onze watertank van 1.500 liter. Deze hebben we 60 cm ingegraven in de grond (de toegestane max)

Zo zag de tuin eruit, toen we net een paar weken waren gearriveerd. Wat een verschil met nu!

In het vriesweer

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker