OPENBARE VOORZIENINGEN
Watertoren
Geschreven door Steven
Tijdens de hele inrichtingsfase van project Duinvallei was er oorspronkelijk het plan om een energieobject te plaatsen op het terrein van Tiny Houses Duinvallei, bedacht door een kunstenaar die energie op een creatieve manier wilde laten zien. Dit plan ging echter niet door. Hierdoor kwam Steven, een lokale bewoner, met het idee om op die plaats toch iets met energie te doen dat ook nog eens nuttig zou zijn voor het gebied.
In de Duinvallei was er oorspronkelijk het plan om energieobjecten te plaatsen, bedacht door een kunstenaar die energie op een creatieve manier wilde laten zien. Dit plan ging echter niet door. Hierdoor kwam Steven, een lokale bewoner, met het idee om toch iets met energie te doen dat ook nog eens nuttig zou zijn voor het gebied.
Annemiek had wel een idee over hoe dit er vanuit esthetisch oogpunt uit zou kunnen zien, en maakte een ontwerp.
Na een zoektocht op het internet en informatie van diverse bedrijven te hebben verzameld, begonnen we met het samenstellen van het benodigde materiaal. We kozen voor tweedehands zonnepanelen van 60Wp, een accu van 900wh, een PWM acculader, waterdichte behuizingen en de nodige aansluitmaterialen. Voor de wateropslag gebruikten we twee IBC vaten van elk 1000 liter. Deze vaten zijn relatief goedkoop, zeker tweedehands, en door ze te stapelen konden we de waterdruk verhogen voor besproeiing in de avonduren.
De grootste uitdaging was het vinden van een geschikte pomp die het water ongeveer vier meter omhoog kon pompen, aangedreven door ons bescheiden zonnepaneelsysteem dat op gelijkspanning werkt. We wilden geen energie verliezen door omzetting naar wisselstroom en vonden uiteindelijk een 12v 10a impeller pomp die perfect voldeed.
De grootste uitdaging was het vinden van een geschikte pomp die het water ongeveer vier meter omhoog kon pompen, aangedreven door ons bescheiden zonnepaneelsysteem dat op gelijkspanning werkt. We wilden geen energie verliezen door omzetting naar wisselstroom en vonden uiteindelijk een 12v 10a impeller pomp die perfect voldeed.
Om optimaal gebruik te maken van de zonnepanelen, die het best functioneren onder een hoek van 35 graden naar de zon, ontwierpen we een verstelbaar frame. Dit frame, gemaakt van gratis verkregen houten balken, kon zowel horizontaal als verticaal versteld worden voor de meest efficiënte positie. We experimenteerden eerst met een draaiplateau, gebruikelijk in campers, maar schakelden al snel over naar een robuustere draaikrans, zoals die bij aanhangwagens wordt gebruikt, om het frame te ondersteunen.
Ondanks dat we gehoopt hadden de pomp direct op de zonnepanelen aan te kunnen sluiten, was een accu noodzakelijk voor een stabiele spanning. Hiervoor namen we een tweedehands accu over die eerst dienst had gedaan in een vrachtwagen.
Het verbinden van de twee IBC vaten om een goede waterdruk op te bouwen was ook even uitzoekwerk, vooral het vinden van de juiste koppelstukken. Uiteindelijk vonden we een oplossing door de uitgangen van beide vaten met elkaar te verbinden, wat resulteerde in een systeem van twee onafhankelijke vaten op verschillende niveaus.
Alles werkte! De pomp vulde de vaten snel op via de zonne-energie vanaf de vier meter lager liggende sloot. Wanneer de zon ’s avonds achter de huizen verdween, en de accu langzaam leegraakte, stopte de pomp vanzelf, om de dag erna vanzelf weer op te starten.
Nadat het systeem operationeel was, zagen we ook meer mogelijkheden. We creëerden een overloop naar een geul die het overtollige water terug naar de sloot leidde. Dit hielp de planten en bomen rondom het terrein om niet uit te drogen in de zomer.
We konden zelfs het naastgelegen Katwijkse Boomenassiel van water voorzien met ons systeem. De kleine impellerpomp bleek krachtig genoeg om het water tot 35 meter ver te pompen.
Daarnaast groeven we een vijver naast de watertoren en maakten van een oud speeltoestel uit de Zanderij een fontein. Dit zorgde niet alleen voor een manier om het verdampte water aan te vullen, maar het zag er ook nog eens leuk uit. Het systeem biedt zo verschillende mogelijkheden gedurende de dag. Zelfs als de zon niet sterk genoeg is, is er genoeg water in de vaten om je gieter te vullen en de plantjes in de kas water te geven.
Het systeem is makkelijk uit te breiden met nieuwe functies. Zo hebben we er inmiddels een buitendouche inclusief eenvoudig filtersysteem aan toegevoegd, gemaakt van een van onze oude regenwaterfilters. Heerlijk voor op hete zomerdagen!
En stiekem dromen we natuurlijk van een waterglijbaan, recht de sloot in, maar misschien is het niet verstandig om die ook te bouwen van ongeschuurd pallethout ;)
© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei | Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.
Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.
Weggooien
Lekker